Spice Mantraa & NOAA Social Dining

Petitenget, Seminyak – Bali

Project Coordinator

Gathi Subekti

Design Team

Wachyu Nugraha, Riem Studio

Structure Consultant

Anscon Consultant & Engineering

Interior Designer

Landscape Designer

Lighting Designer

Binar Lighting

Eco Consultant

MEP Consultant

AMEP Design

Drafter

Suryadi

Visualization

Photographer

KIE Photograph

Located in Petitenget, Seminyak, Bali, Spice Mantraa & NOAA Social Dining are two restaurants with different concepts, but in one building. Spice Mantraa is a signature Indian restaurant, whereas NOAA Social Dining is international-style dining. Uniquely, even though they are in the same building, they only have one kitchen. The site is in a catchy turn surrounded by 5-star resorts, hotels, beach clubs, and retail shops. So, we try to design an eye-catching and remarkable restaurant. In addition, there are also three retail spaces that will be opened for rent. And one of the most important things in this different restaurant is how to build the ambiance related to their own personality.

At first, our seven clients came to us to build a two-story restaurant. However, in the middle of the construction process, they proposed the addition of one more restaurant on the second floor. Therefore, we also made a lot of adjustments. With two restaurants, there is also two restaurant management. Everything becomes two, except for the kitchen.

The kitchen is located on the east side of the building on the first floor, along with NOAA Social Dining. As an international-style dining restaurant, guests are welcomed by a luxurious bar with a double-height backdrop wall of patterned terracotta brick and brass. Combined with the beautiful lighting arrangement, this entrance area also attracts the attention of passers-by in front of this building. Direct lighting is valuable for this bar area, whereas indirect lighting is used for making and creating the place look more luxurious. Then, NOAA Social Dining also presents a semi-outdoor area with different floor and glass roof materials compared to the indoor area. We place a tree and a small garden to strengthen the outdoor impression of the restaurant.

Switch to Spice Mantraa, a signature Indian resto. Even though they are on the second floor, Spice Mantraa still has its own entrance from the front of the building. Located five meters above the ground floor, guests will be greeted with stairs leading to the Spice Mantraa area. In this entrance area, we use black steel string on the side of the stairs that are in harmony with the structure of the building. Then the floor with a wooden pattern in the staircase area is also presented to create a different ambiance. In the dining area, we brought natural and earthy colors, like red, orange, yellow, and green, inspired by the colorful spices of India. Then, for the ceiling, we apply natural waving bamboo rolls. The combination of colors and patterns creates a different experience. Even the warmer play of lights here makes the ambiance of Spice Mantraa very contrast to NOAA Social Dining.

Even though they have two dissimilar concepts, they still look in harmony with one another. This can be seen from the overall design of the building. We choose to use black steel and clear glass to create a strong line to the space as well as the building itself. Coupled with the play of lights from each restaurant’s interior, this building looks outstanding from the outside.

Nevertheless, in terms of building systems, Cumulus Villa is interesting because they implement a smart home system to make everything easier there. Our clients also can even keep an eye on this villa when they are not in Bali through their smartphones.