Umasari House

Petitenget, Bali

Project Coordinator

Gathi Subekti

Design Team

Andika Surya Pramana, Weliam

Structure Consultant

Anscon Consultant & Engineering

Interior Designer

ANP interior architectures

Landscape Designer

Lighting Designer

Studio Nimmersatt

Eco Consultant

MEP Consultant

Wikenz Studio Design

Drafter

Ilham Firdaus

Visualization

KOMA Visualization

Photographer

Indra Wira

Located at the heart of Petitenget, Umasari House is a really prestigious residential area. Our client wants a residence with a modern tropical concept. In addition, they also want their house to be designed based on feng shui, especially for spatial planning in the building plan.

Therefore, the floor plan was designed in such a way with following the shape of the site. The front area is intentionally designed without green space and is only used as a garage. We will be taken up by the entrance in the middle of the building. Then, we will be greeted by the foyer area which is connected to the stairs to the second floor on the left side, and the living room on the right side. As for the other rooms, they are arranged lengthwise to the back and create an elongated circulation between them. Umasari House ends with a swimming pool and a large back garden according to the owner’s request.

This building consists of two floors with a total building area of 1,385 sqm. Then, this dwelling is only an elongated mass that stands on an area of 1,600 sqm.

One of the challenges of this house design process is how to design a single-mass dwelling so that it doesn’t look too massive. We solve it in several solutions. One of them is to add a green area to the plan. The existence of green areas between rooms is designed without destroying the previous Fengshui calculations. The existence of this mini garden makes each room its own view. At the same time, the presence of trees helps to facilitate cross-ventilation in Umasari House. Moreover, the many openings allow sunlight to enter freely into the building and make it healthier for the users inside.

In addition, we also designed every room in Umasari House with a high ceiling. Not only for rooms on the ground floor but also on the second floor. Moreover, the living area has a double-height ceiling. At least, this height in the interior makes this dwelling less massive and more spacious.

Then, a rectangular plan with an avant-garde height in each room makes the Umasari House looks like an elongated mass box too. This timeless box shape is actually also one of the answers to the client’s request about a modern concept in their homes. Yet, we do not want this modern concept to feel so dominant here. Therefore, we combine it with tropical building materials. Among them are natural stone and ironwood. We use natural stones for the facade area and some walls in the house. While the ironwood can be seen in the upper floor facade area. We also combine it with glass walls as openings in Umasari House. The combination of natural material and glass walls defines the tropical modern style very well. It’s a great way to interpret Bali from a house design.