Taryn Lane House

Referred by Alam Santi Eco-Logical Design, who has worked previously with us in Sebatu Sanctuary Eco Resort, we continue our collaboration to this project in which they act as the eco-logical design consultant. Our client is a Community Renewable Energy Advocate & Consultant, she has worked for Australia’s first community-owned wind farm, delivering industry best standards in community engagement, and undertaken research for various education institutions.

Concept

The client met us once to share a vision of her home in Bali. She imagined the home as a sanctuary space to recharge the mind, body and soul, away from the hustle and bustle of her daily routine. She also wanted to live respectively with nature and Bali, while keeping the home uniquely hers. Once we gathered the brief, we worked on the design idea which resonates well with the vision, and settled the project contract. We rarely met the client in person since then, most communication was done through Skype, emails and phone calls while she was in Australia, Japan, or Hawaii. All information must be delivered as smooth and clear as possible.

The land has an extreme contour with tropical green lush forest view. Arkana design approach was to capitalize on the privilege position with outdoor-indoor, enclosed-open transition. An angkul-angkul door is the only entrance to access the house, and there’s little to see but a terracotta brick wall arranged in pattern. From outside, the house appears as enclosed as it could be. A narrow bridge-like pathway suddenly lead you to a foyer overlooking the view creating a contrast transition between enclosed and open space, interpreted by Arkana as a symbol of transition from an uptight work to a serene sanctuary. The layout consist of two rectangular angled scrupulously that maximize the space and view, good air, sun, and water circulation, whilst creating a different experience in each space.

The two stories building serves different purposes, the upper level is lighter and more open for kitchen, living and dining area whilst the lower level is heavier with use of solid walls for a sense of privacy and tranquility in the master bedroom.

Our selection of doors & windows allows all rooms enjoy the benefit of natural light and air circulation. We used glass doors & windows with wooden frame whenever possible, and fit in louvre windows below the roof area for passive cooling system. We introduced perforated brick at the dark and damp area beside the retaining wall and allow small space in between – which served as light and air canal to minimize weather damage on the building. The gable-roof used steel roofing for its efficiency to deliver the rain water to water tank. We used waste water management to filter grey water before letting it go to the drainage. All landscape lightings are using a solar panel system.

In simple ways, we were able to make the whole house interesting and in harmony with the environment.

Project Data

  • Location: Ubud, Bali

  • Site Area: 450 m²

Project Coordinator

  • Maria Stephanie

Project Architect

  • Diandra Zahra