Spice Mantraa Restaurant & NOAA Social Dining

The clients, 7 people who invested in the business, came to us with the following brief; to design 2 stories building for an international style dining and a signature Indian restaurant with total capacity of 200 guests. Our clients also enquired 3 retail spaces that will be opened for rent. The site is located at a catchy turn on jalan Petitenget, Bali, surrounded by 5 stars resorts, hotels, beach clubs, and retail shops.

Given the commercial value of the site, we understand that the design needs to be remarkable yet buildable and easy on maintenance. Furthermore, we worked closely with their kitchen consultant to meet the specific requirements for the restaurant.

The facade is divided into three separate notions, which is reflected on the plan. The first part encompasses retail spaces, kitchen area which served both restaurants, office, toilet and the signature Indian restaurant. Retail spaces occupy the front facade while the back of the house neatly tucked in behind. The second part encompasses the bar; the heart of the design and dining area. The third part encompasses terrace dining, a deliberate single story semi-outdoor space to differentiate between the site and pedestrian. We also add a perforated wall to give more privacy for guests dining. The main materials used are black steel structure, clear glass, and grey polished concrete.

The first floor belongs to Noaa Social Dining. A luxurious bar welcoming the guests straight from the entrance, with double height backdrop wall of patterned terracotta brick and brass soaring gallantly. Intentionally designed to attract people that pass by the street to attend the restaurant.

The experience continues to a terrace dining area. We placed a tree inside the space and inserted a small garden on the side. Here, we used a different floor material and glass roof to emphasize a semi-outdoor experience.

Spice Mantraa, the signature Indian restaurant is located on the second floor with its own entry access. Located 5m above the first floor, we designed the steps at 15cm, just the right degree of slope for people to climb the stair comfortably. We used black steel string on the side of the stairs, in harmony with the building structure, and arranged pendant light inside.  

Project Data

  • Location: Petitenget, Bali

  • Building Area: 845 m²

Project Coordinator

  • Gathi Subekti

Project Architect

  • Wachyu Nugraha

Interior Partner

  • Rieky Sunur

  • Mala Silviani

Structure Consultant

  • Anscon Consultant & Engineering

MEP Consultant

  • A-MEP Design

Lighting Designer

  • Mira Franciska Sofjan

Drafter

  • Muhammad Suryadin

Photograper

  • KIE Photography